Gondolieri gelati si porumbei obezi. Venetia, orasul superturistic


Platesti 6 euro doar ca sa te asezi la masa in Piata San Marco. Asa m-a avertizat un taximetrist in Londra, ultimul englez cu care am vorbit inainte sa iau avionul spre Venetia. 


Credeam ca parasesc cel mai scump oras din Europa pentru cel mai romantic loc de pe Pamant si cu o mancare al naibii de buna. Abia cand am aterizat in Venetia, mi-am dat seama ca lucrurile nu stau deloc asa. 

Prima impresie… nepretuita

De la aeroport pana in centrul orasului poti lua fie un taxi pe apa, care costa 110 euro si te duce in 25 de minute pana la intrarea oricarui hotel, fie un hidrobuz care vine… din cand in cand, face aproape 2 ore pana in Piata San Marco, dar costa doar 15 euro de persoana.

Eu am optat pentru varianta ieftina si cand am ajuns in statie am luat-o la picior in cautarea hotelului despre care stiam numai ca… e in centru. La ora 6 seara, strazile erau arhipline, iar zecile de vanzatori de fake-uri te rugau sa le cumperi marfa, asa ca a fost o adevarata aventura sa ajung la destinatie fara sa fiu buzunarita sau sa raman fara valiza.

Stresul de a orbecai pe stradute fara o harta in mana si de a-mi tarai bagajul pe poduri fara rampe a fost imediat uitat cand am vazut Palazzo Ducale si, vizavi, peste Grand Canal, Basilica di Santa Maria della Salute


In fata Bisericii San Marco este intotdeauna plin de turisti

De vazut neaparat
Nu e clar daca e dominata de porumbei sau de biserica cu acelasi nume, dar Piata San Marco atrage mii de turisti zilnic si suporta blitz dupa blitz. Cu un euro iti cumperi o mana de porumb si apoi poti sa astepti sa fii asaltat de pasari obeze si flamande. Fondul sonor este asigurat de multimea entuziasmata, dar si de orchestra de la Caffe Florian, cea mai veche cafenea, primind clienti de aproape 300 de ani (291 ca sa fim precisi!).

De altfel, pentru orchestra pe care ai placerea sa o asculti in timp ce-ti bei cafeaua, trebuie sa platesti 6 euro de persoana (plus 12% serviciul!), asa cum ma avertiza taximetristul englez. 


Tot in Piata San Marco se alfa si Torre Dell'Orologio (Turnul cu ceas)

In aceeasi piata se afla faimoasa biserica San Marco. Constructia in sil bizantin este un monument architectural si o mostra de istorie: in ea se afla numeroase obiecte aduse in 1204, in timpul celei de-a patra cruciade, cand venetienii au cucerit Constantinopolul. Impresionanti, patru cai de bronz luati atunci se afla in interiorul bisericii, pentru a fi protejati de conditiile meteo, iar la intrare sunt asezate acum copii ale lor.  


Piata San Marco. Vedere din Basilica San Marco

Vizavi de biserica se afla Muzeul Correr in care se gasesc obiecte de arta, harti, documente si artefacte din diverse perioade istorice ale Republicii Venetiene. Din pacate pentru noi, turistii, italienii nu sunt atat de buni precum francezii sau englezii la prezentarea propriilor muzee. Asa ca, din cauza ca nu exista ghiduri audio, din muzeu nu intelegi atat cat ar trebui.


Din fabricile de sticla din Murano poti sa cumperi o multime de suveniruri, mai ales pentru matusile colectionare de bibelouri

Insulele Murano, faimoasa pentru sticlarie, si Burano, cu casele ei colorate, merita vazute si fotografiate. De retinut: sunt locuri ideale de cumparat suveniruri.


Podul Rialto

Gondolele si logodnele incepute in Venetia
Decorate kitschos, cu pernute in forma de inima si tapiterie cu multi ciucurei, gondolele se plimba de la 10 dimineata pana noaptea tarziu pe toate canalele si fac fetele sa viseze la cereri in casatorie. O plimbare costa 150 de euro pentru 50 de minute si 100 de euro pentru jumatate de ora, dar costul mare nu-i lasa fara clienti pe gondolieri, niste baieti gelati desprinsi parca din videoclipuri regaetton. Romantismul nu e inclus in pret, din pacate: aglomeratia si faptul ca toata lumea se pupa de fata cu gondolierul-cocalar, strica putin atmosfera. 

In dulcele stil…. romanesc
Desigur, toata lumea stie ca turistii se inghesuie sa se plimbe cu gondola, dar nimeni nu-ti spune, de exemplu, ca hotelurile au preturi mari si servicii proaste si putine au fost renovate in ultimii ani. Hotelurile de 4 stele nu-si merita jumatate nici din reclama, iar restaurantele… merita cateva paragrafe separate!

Platesti si iar platesti
Da, mancarea italieneasca este buna sau, de fapt, pe gusturile oricui. Paste cu ciuperci, trufe, somon sau ce-ti mai trece prin cap, pizza cu prosciutto sau gorgonzola: orice ai alege de pe meniuri nu va fi o dezamagire. Numai ca preturile sunt mai mult decat mari: un antipasti costa de la 7 la 15 euro, un fel principal este 15-25 de euro, bani la care se adauga “coperto”, adica taxa de masa sau pretul unui cos cu paine – care se asaza pe masa indiferent ce comanzi, de inca 3 euro de persoana, plus 12% pentru serviciile chelnerului! Asadar, ajungi sa platesti pentru un simplu caprese, o pizza sau niste paste si o sticla cu apa, cam 40 de euro de persoana. 


Toata lumea se pozeaza cu porumbeii in Piata San Marco

Serviciile piperate nu merita niciun procent: pana nu-i tragi hotarat de maneca, ospatarii nu te baga in seama cand astepti sa te conduca la o masa, iar dupa ce ai primit un meniu sa nu te astepti sa iti zambeasca cineva, sa te intrebe cineva daca mancarea e buna sau daca mai doresti ceva: ti se aduce numai mancarea cand a gata si nota imediat ce termini de mancat. De altfel, de ce s-ar chinui oamenii, cand oricum isi primesc bacsisul?

Daca ai noroc, mai gasesti locuri in care serviciul e bun si nu e inclus in nota, iar atmosfera este placuta. Eu va recomand Osteria Ae Spezie, un restaurant intim cu mancarea buna si un Bellini extraordinar. De altfel, Venetia este “casa” acestui cocktail pe baza de prosecco si piure de piersica, dar la acest restaurant reteta este imbunatatita cu putin suc de ananas si capsuni.

  • Gondolieri gelati si porumbei obezi. Venetia, orasul superturistic

related posts

Modifică setările cookies